Omirilik Tümörü

Hareket sisteminin merkezini oluşturan omurgada kemik, sinir veya yumuşak dokularda çeşitli sebeplerle oluşan tümörler, omurilik tümörleri olarak adlandırılmaktadır. Özellikle boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu bölgelerinde meydana gelen bu tümörler birincil tümörler olarak tanımlanmaktadır.

Omurga tümöründe en açık belirti tümör olan bölgeden aşağı veya yukarıya doğru yayılan şiddetli ağrıdır. Ağrılar özellikle geceleri artmaktadır. Tümörün omuriliğe baskı yapması sonucu; kol, bacak ve göğüs bölgesinde uyuşmalar meydana gelmektedir. Bunun yanında el ve bacaklarda kuvvet kaybı ve yürümede problemler yaşanmaktadır. 

Omurilik tümörünün sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, virüs ve travma sonucu kaynaklanabileceği genel görüşler arasında yer almaktadır. Tümörler doğumsal olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da meydana gelmektedir.

Ailesinde omurilik kanseri olanlar, travma geçirenler ve omurlar arasında yer alan disklerde ve omuriliğin etrafını saran boşluklarda virüs oluşması omurilik tümörü riskini artırmaktadır.

Omurga tümörleri yoğun ağrının yanında vücutta his kaybının yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun yanında mesane ve bağırsaklarda problemler meydana gelmektedir. Sinir hücrelerinde meydana gelen hasar tümör alınsa bile devam etmektedir. 

Belirtileri genellikle boyun veya bel fıtığıyla benzerlik gösteren omurilik tümöründe, pek çok hasta doktor randevusunu ertelemektedir. Ancak geçmeyen ve özellikle gece meydana gelen sırt ağrılarında vakit kaybetmeden doktor randevusu oluşturmalısınız. Şikayetlerinizi detaylı şekilde not etmenizde fayda var.

Omurilik tümöründe tanı koymak için öncelikle fizik muayene yapılmaktadır. Hasta şikayetleriyle birlikte BT, MRI gibi görüntüleme teknikleri ile omurilik detaylı şekilde incelenerek tanı konulmaktadır. Bunun yanında tümörün yayılım durumunu incelemek için sintigrafi veya PET tetkikleri başvurulmakta ve tipini öğrenmek için biyopsi yapılmaktadır.

Hastanın genel sağlık durumu, tümörün yeri ve türü gibi özellikler göz önüne alınarak cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi gibi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Bu tedavi çeşitleri bir arada uygulandığı gibi ayrı şekillerde de uygulanmaktadır. Bası yaparak sinirleri etkileyen ve kırık riski oluşturan tümörler cerrahi tedavi ile çıkarılmaktadır. Kemoterapi, radyoterapi ve immunoterapi yöntemleri tümörün türüne göre cerrahi tedavi öncesi veya sonrasında uygulanmaktadır. İyi huylu ve bası yapmayan tümörlerde ise takip yoluna başvurulmakta ve hasta gözlem altında tutulmaktadır.

Omurilik tümörü olan hastaların tedavilere uyum göstermeleri, morallerini yüksek tutmaları ve iyileşmek için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. His ve hareket kaybı için doktorun önerileri doğrultusunda fizik tedaviye başvurabilirsiniz. Ancak hekimlerin tavsiyeleri dışında ağır hareketlerden kaçınmalısınız. 

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Op.Dr.Gökalp KARAARSLAN
(Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Beyin ve Sinir Cerrahisi

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!